Jak zrobić supermazurka?

0

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 8 łyżek miodu
  • 1/2kg suszonych śliwek bez pestek

Dekoracja:

  • 20 dag białej czekolady
  • bakalie: 7 pokrojonych śliwek, 3 pokrojone suszone figi, 2 łyżki suszonej żurawiny.

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/4 odkładamy, a resztę dzielimy na 2 części. Pieczemy 2 placki (forma 28×24 cm) po ok. 10 minutach w temp. 180 stopni C. Studzimy.
  2. Masa: śliwki namaczamy w odrobinie ciepłej wody. Po 15 minutach osączamy i miksujemy. Mieszamy z miodem. Zagotowujemy.
  3. Pierwszy placek smarujemy 3/4 ciepłej masy, przykrywamy 2 plackiem i wykładamy resztę masy. Na wierzchu wzdłuż brzegu układamy kulki z reszty ciasta. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
  4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, nieco studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy bakaliami. Studzimy i godzinę schładzamy.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz