Jak zrobić trąbki?

0

Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego

Wykonanie:

  • Do wysokiego garnka wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na gładką masę.
  • Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i miksujemy, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
  • Na wyłożone pergaminem blachy kładziemy łyżką stołową, okrągłe, cienkie placuszki, zachowując odstępy.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się lekko zarumienią.
  • Po wyciągnięciu z pieca od razu zdejmujemy z blachy i zawijamy w trąbki (najlepiej przez rękawice ochronne).
  • Ostudzone trąbki wypełniamy kremem z bitej śmietany i zjadamy tego samego dnia w którym zostały upieczone.
  • Ciasteczka te wymagają pewnej ręki doświadczonej gospodyni.
  • Trąbki należy wypełniać tuż przed podaniem.
  • Możemy ułatwić sobie nabijanie stosując bitą śmietanę w sprayu o różnych smakach, np. waniliową, truskawkową czy czekoladową.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz