Jak zrobić wyśmienitą zapiekankę z makaronem?

0

Zapiekanka z makaronem jest daniem jednogarnkowym, ale wcale nie jest nieelegancka. Ta jest wyjątkowo pyszna – sposób przygotowania gwarantuje, że brokuły będą zielone i jędrne a makaron dogotowany i pyszny.

Składniki(na 8 porcji ze zdjęcia):

  • 350 g surowego makaronu penne (najlepiej pełnoziarnistego- jest najzdrowszy i ma najbogatszy smak)
  • 400 g różyczek brokuła z mrożonki (tak! z mrożonki! to zapewnia im idealną konsystencję po upieczeniu)
  • 1 mała cebula
  • 200 g dowolnych warzyw (np. posiekanej papryki, pora, cebuli, groszku, zielonej fasolki, czerwonej fasoli itd.) Może być gotowa mieszanka, lub tylko jedno z tych warzyw.
  • puszka kukurydzy
  • 1/3 małej cukinii pokrojonej w kostkę
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 70 g masła (1/3 średniej kostki)
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, dowolne zioła

Sposób przygotowania:

  • Pietruszkę kroimy w słupki. Makaron gotujemy wg. instrukcji z opakowania, ale o 1/3 czasu krócej. Wraz z nim- pokrojoną pietruszkę.
  • Makaron odcedzamy, wsypujemy do naczynia żaroodpornego.
  • Różyczki brokuła i inne mrożone warzywa przelewamy wrzątkiem. Nie gotujemy! Dodajemy je do naczynia.
  • Dodajemy posiekaną cebulę, cukinię, pokrojone w plasterki pieczarki i kukurydzę.
  • W rondelku topimy masło. Na płynne wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż beszamel lekko zgęstnieje.
  • Dodajemy do sosu sól, pieprz, gałkę, i, jeśli lubimy, zioła.
  • Jeśli jest za gęsty (ma konsystencję jogurtu) dolewamy do niego jeszcze trochę mleka, nie podgrzewając. Polewamy sosem zapiekankę.
  • Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz