Jak zrobić zupę grzybową?

0

Składniki:

  • 20 dag suszonych grzybów
  • Cebula
  • Marchewka
  • Kawałek selera
  • Liść laurowy
  • 1 szkl. soku z kiszonej kapusty
  • Sól, pieprz
  • Łyżka śmietany

Wykonanie:

  • Grzyby zalewamy 1 l wody i odstawiamy, co najmniej na 8 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy. Wywar zachowujemy. Grzyby studzimy i drobno kroimy.
  • Warzywa obieramy. Marchewkę i selera kroimy w duże kawałki. Cebulę w piórka. Warzywa wraz z pokruszonym liściem laurowym gotujemy ok. 20 minut w wywarze grzybowym.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy grzyby. Wlewamy sok z kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz