Kasza gryczana z warzywami

1

Kasza gryczana (Small)Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 mały seler
  • 4 duże pietruszki
  • 5 średnich cebul
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
  • ½ kg kaszy gryczanej
  • zioła prowansalskie
  • 30 dag sera żółtego
  • pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:

Kaszę gryczaną zalać gorącą wodą i odstawić na dwie godziny. Pokroić cebulę w drobną kostkę i przesmażyć na oleju aż do zeszklenia. Utrzeć marchew, seler, pietruszkę na grubej tarce i wymieszać z usmażoną cebulą. Warzywa podlać wodą, dodać kostkę rosołową, sól oraz pieprz do smaku. Kiedy warzywa będą już miękkie, połączyć je z odsączoną z wody kaszą gryczaną. Gotować do momentu, kiedy kasza będzie miękka, w międzyczasie podlewając wodą, co chwila mieszając, aby potrawa nie przywarła do dna garnka. Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.

Gotową potrawę można zawekować w słoikach i przechowywać przez dłuższy czas.

Sposób podania:

Gotową kaszę nakładać na płaskie talerze, posypać utartym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Potrawę można ozdobić wedle uznania nacią pietruszki lub kukurydzą.

1 KOMENTARZ

Dodaj komentarz