Pyszna wielkanocna babka drożdżowa babci Dani

0

babka danySkładniki:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 150 g masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • rodzynki, skórka pomarańczy, sparzone, obrane i pokrajane drobno migdały (jakie dodatki lubimy)

Wykonanie:

  • Robimy rozczyn z ciepłego mleka i drożdży o gęstości śmietany.
  • Żółtka i jajko ubijamy z cukrem.
  • Masło rozpuszczamy.
  • Gdy rozczyn podrośnie w ciepłej temperaturze(drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i 2 łyżeczkach cukru) dodać ubite jajka z pozostałym cukrem, jajka, sól i dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopione, przestudzony tłuszcz i jeszcze wyrabiać ciasto tak aby odchodziło od dłoni.
  • Na końcu dodać rodzynki, migdały skórkę pomarańczową (jakie dodatki lubimy). odstawić ciasto, by podrosło.
  • Formę babkową wysmarować (masłem lub margaryną i bułą tartą) napełnić ciastem (3/4 formy), zostawić do wyrośnięcia. Można przed włożeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec ok. 1 godz.w temperaturze 180 stopni.
  • Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek po nakłuciu i wyciągnięciu musi być suchy).
  • Ja posypałam cukrem pudrem. Można polać cukrem lub polewą czekoladową.
    Aby polewa nie opadała w czasie krojenia od ciasta babkę smaruję przed oblaniem roztworem wody z odrobiną dżemu jaki lubimy (musi być gęsty).

Smacznego 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here