Pyszne, naturalne soki na gorące dni i nie tylko.

0

sokJak chronić siebie i swoje dzieci przed spadkiem odporności i przygotować się na chłodne miesiące? Eksperci twierdzą, że regularne spożywanie pięciu porcji warzyw, owoców lub soku to podstawa codziennego menu i sposób na dobrą formę.  Jakie zatem warzywa, owoce i soki wybrać jesienią, aby wzmocnić swój organizm?

Zdecydowanie najzdrowszym wyborem są naturalne soki, w których skład wchodzi woda, składniki mineralne, a także błonnik i witaminy.

Najlepiej jest spożywać tylko i wyłącznie soki zrobione w domu w sokowirówce i tylko bardzo świeże, najlepiej tuż po zrobieniu.

Bardzo cennym sokiem jest sok z buraków. W soku znajdują się znaczne ilości kwasu foliowego, witamin: C, B1 i P, składników mineralnych, takich jak. magnez, wapń, potas czy sód, a dzięki obecności antocyjanów – barwników należących do polifenoli, czyli przeciwutleniaczy – sok burczany wykazuje właściwości profilaktyczne w chorobach nowotworowych. Poza tym przeciwutleniacze chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Lista zalet soku z buraków jest jednak znacznie dłuższa. Sok poprzez zwiększenie wytrzymałości człowieka pozwala być mu dłużej aktywnym fizycznie. Likwiduje na pewno znużenie, apatię i uczucie senności,  poprawia procesy metaboliczne organizmu oraz pracę układu sercowo – naczyniowego, obniża ciśnienie krwi. Poza tym sok buraczany jest nieocenionym środkiem krwiotwórczym.  Zapobiega on anemii. Szczególnie zaleca się stosowanie go przez dzieci, młodzież, kobiety w ciąży, a także przez kobiety w okresie menopauzy, ponieważ łagodzi on dolegliwości z nią związane, czyli  łagodzi uderzenia gorąca, zapobiega migrenom. Smak soku z buraków wielu osobom nie odpowiada, dlatego można go zmienić poprzez dodanie do niego jabłek oraz marchwi.

Doskonałym sokiem jest sok pomidorowy. Pijąc sok z pomidorów dostarczymy organizmowi likopenu, czyli substancji o właściwościach antynowotworowych, składników mineralnych takich jak magnez, żelazo czy potas. Potas ostatni reguluje ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na pracę mózgu. Sok pomidorowy to źródło kwasu foliowego, który szczególnie istotny jest dla kobiet w ciąży, a także źródło witamin A, B, C i E.

Bardzo cenny dla zdrowia jest też sok z jabłek, dlatego zaleca się jego codzienne picie. Sok ten minimalizuje ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca, obniża poziom cholesterolu, pomaga usunąć toksyny z organizmu, ułatwia trawienie oraz usprawnia pracę nerek. Dostarcza także błonnika, witamin, między innymi C i B oraz minerałów: cynku, magnezu, potasu, żelaza.

Sok marchewkowy można pić bez ograniczeń, niezależnie od wieku, czy stanu zdrowia. Znane jest bowiem znaczenie beta karotenu w profilaktyce nowotworów i miażdżycy. Ponadto, marchew obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poziom cukru. Nie powinno jej więc zabraknąć w diecie cukrzycowej i w żywieniu osób zagrożonych tą chorobą. Poza tym marchew odmładza, ponieważ uelastycznia i podnosi odporność skóry. Stosowana jest w zaburzeniach czynności jelit, gdyż nie tylko reguluje perystaltykę i regeneruje uszkodzenia błony śluzowej jelit, ale również działa bakteriobójczo w stosunku do chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym.

Soki możemy sporządzać także ze wszystkich dostępnych na naszym rynku warzyw i owoców. Picie soków owocowych i warzywnych zapewnia zdrowie naszemu organizmowi na długie lata, piękną skórę i młody wygląd.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak leczyć kaca?
Następny artykułJak oszczędzać prąd?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here