Ryba w śmieta...

Ryba w śmietanie

0

ryba Ryba w śmietanieRyby są zdrowe i smaczne, ale czasami nam brakuje pomysłów na ich przygotowanie. Przepisy, które znamy często nam się nudzą i nie mamy już ochoty jeść po raz kolejny tego samego dnia.

Ryba w śmietanie jest pyszna i szybka w przygotowaniu.

Potrzebujemy kilka filetów ryby, którą lubimy. Może być praktycznie każda. Przyrządzamy ją normalnie, jak zwykłe filety. Czyli kroimy na kawałki, soli, doprawiamy pieprzem, vegetą, papryką lub innymi przyprawiamy, które lubimy. Następnie obtaczamy każdy kawałek w jajku i bułce. Kolejnym krokiem jest smażenie. Smażymy na oleju, po kilka minut z każdej strony.

Kiedy ryba jest usmażona przekładamy ją do jakiegoś naczynia. Należy teraz obrać i pokroić pieczarki, a następnie podsmażyć je. Można to oczywiście zrobić wcześniej.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie naczynia żaroodpornego. Umieszczamy w nim rybę i pieczarki. Można na przemian albo najpierw ryba, a na to pieczarki. Całość polewamy śmietaną (ważne, aby nie była ona kwaśna, ale w smaku i konsystencji zbliżona do mleka). Tak przygotowaną potrawę przykrywamy pokrywą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni przez ok. 20 minut.

Dodatkowym atutem tym dania jest fakt, iż czym częściej odgrzewane, tym lepszy smak.

Składniki:

  • Ok. kilograma filetów rybnych
  • 400-500 g pieczarek
  • 250 ml śmietany (może być trochę więcej)
  • Przyprawy wg uznania
  • Olej do smażenia

 

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz