Jak zrobić sałatkę warstwową?

0

Sałatkę z warstwami można przechowywać przez kilka godzin w lodówce bez żadnych problemów- jest świetna i na imprezie, i na zwykłą kolację, i na grilla. Ma nieskończoną liczbę wariantów- ten jest niezbyt kaloryczny, ale naprawdę smaczny.

Składniki (na dużą miskę):

  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g drobnego makaronu pełnoziarnistego
  • 2 puszki groszku lub paczka groszku mrożonego (mrożony groszek wygląda dużo lepiej- zachowuje jędrność i soczysty zielony kolor)
  • 1 średnia cebula biała lub czerwona (łagodniejsza)
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • kilka czarnych oliwek (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Aby zapobiec sklejaniu, dobrze jest po przelać makaron zimną wodą po ugotowaniu.
  • Groszek, jeśli jest to groszek mrożony, gotujemy na pół-twardo, koniecznie w garnku bez pokrywki.
  • Cebulę drobno siekamy i posypujemy solą, po czym odstawiamy na chwilę.
  • Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawami.
  • Pomidory kroimy na kawałki,paprykę w drobną kostkę.
  • W dużej misce kolejno umieszczamy warstwy: groszku, pomidorów z papryką, makaronu, cebuli, sosu majonezowego, kukurydzy, znów groszku, lub inaczej, wedle własnego uznania. Wierzch ozdabiamy oliwkami.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz