Śledzie w sał...

Śledzie w sałatkach, czyli kilka pomysłów na sałatki śledziowe

0

sledz Śledzie w sałatkach, czyli kilka pomysłów na sałatki śledziowe„Sałatka śledziowa z pieczarkami”

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi marynowanych
  • 1 mały por
  • 1 papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • 20 dag pieczarek
  • 4 jajka

Składniki na sos:

  • 1/2 słoika majonezu
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 5 łyżek 30% śmietany

Sposób przyrządzenia:

Śledzie marynowane obrać ze skóry, a następnie pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej salaterki. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w paseczki, podgotować przez około 5 minut od wrzenia wody. Następnie wystudzić i ułożyć w salaterce na śledziach. Jajka ugotować, wystudzić i pokroić każde na 8 części. Pokrojone wyłożyć do salaterki. Następnie dodać po kolei: drobno pokrojony por, czerwoną paprykę i kukurydzę.

Przyrządzić sos w sposób następujący. Wymieszać majonez z chrzanem i śmietaną, a następnie polać nimi sałatkę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę można podawać nieco schłodzoną w lodówce, zyskują na tym wrażenia smakowe.

„Sałatka śledziowa z warzywami”

Składniki:

  • ½ kg śledzi marynowanych (najlepiej płatów)
  • 2 duże buraki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 30 dag sera żółtego
  • słoik majonezu
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

Przed przystąpieniem do wykonania sałatki należy ugotować buraki i marchew. Następnie obrać ze skóry śledzie i pokroić je w drobną kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ser żółty. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Marchew pokroić w bardzo drobną kostkę. Sałatkę układać w przezroczystej salaterce warstwami. Najpierw śledzie, potem cebulę, buraki i marchew. Powtórzyć jeszcze raz warstwy w takiej samej kolejności Całość sałatki posypać startym żółtym serem, a na samą górę nałożyć grubą warstwę majonezu. Wierzch sałatki przyozdobić natką zielonej pietruszki. Sałatki nie należy mieszać, gdyż ułożona w ten sposób wygląda bardzo dekoracyjnie.

„Sałatka śledziowa z pieczarkami”

Składniki:

-1/2 kg śledzi marynowanych

-1 mały por

-1 papryka czerwona

-puszka kukurydzy

-20 dag pieczarek

-4 jajka

Składniki na sos:

-1/2 słoika majonezu

-3 łyżeczki chrzanu

-5 łyżek 30% śmietany

Sposób przyrządzenia:

Śledzie marynowane obrać ze skóry, a następnie pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej salaterki. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w paseczki, podgotować przez około 5 minut od wrzenia wody. Następnie wystudzić i ułożyć w salaterce na śledziach. Jajka ugotować, wystudzić i pokroić każde na 8 części. Pokrojone wyłożyć do salaterki. Następnie dodać po kolei: drobno pokrojony por, czerwoną paprykę i kukurydzę.

Przyrządzić sos w sposób następujący. Wymieszać majonez z chrzanem i śmietaną, a następnie polać nimi sałatkę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę można podawać nieco schłodzoną w lodówce, zyskują na tym wrażenia smakowe.

„Sałatka śledziowa z warzywami”

Składniki:

-½ kg śledzi marynowanych (najlepiej płatów)

-2 duże buraki

-2 średniej wielkości cebule

-2 średniej wielkości marchewki

-30 dag sera żółtego

-słoik majonezu

-natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

Przed przystąpieniem do wykonania sałatki należy ugotować buraki i marchew. Następnie obrać ze skóry śledzie i pokroić je w drobną kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ser żółty. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Marchew pokroić w bardzo drobną kostkę. Sałatkę układać w przezroczystej salaterce warstwami. Najpierw śledzie, potem cebulę, buraki i marchew. Powtórzyć jeszcze raz warstwy w takiej samej kolejności Całość sałatki posypać startym żółtym serem, a na samą górę nałożyć grubą warstwę majonezu. Wierzch sałatki przyozdobić natką zielonej pietruszki. Sałatki nie należy mieszać, gdyż ułożona w ten sposób wygląda bardzo dekoracyjnie.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz