Surówki wiosenne

0

surowki„Surówka z młodej kapusty”

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 kalarepka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • natka pietruszki zielonej
  • mały pęczek szczypiorku
  • mały pęczek koperku

Składniki na sos:

  • 1 mała, płaska łyżeczka vegety
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1 mała, płaska łyżeczka cukru
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

Poszatkować drobno kapustę, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami marchew i kalarepę oraz rzodkiewki. Pokroić w bardzo drobną kostkę paprykę, pomidora i ogórka. Posiekać drobno natkę pietruszki, szczypiorek, koperek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przystąpić do przygotowania sosu do sałatki.

Wymieszać dokładnie vegetę z wodą, olejem, sokiem z cytryny, cukrem. Dodać do smaku sól i pieprz. Polać sosem wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać. Sałatkę należy zrobić na pół godziny przed podaniem.

„Ognista sałatka”

Składniki:

  • 4 pomidory średniej wielkości
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryczki chilli
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ogórki świeże
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały por

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • sok z cytryny
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka ostrej tunezyjskiej przyprawy o nazwie Harissa
  • sól

Sposób przyrządzania:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić je w drobną kostkę. Paprykę pokroić w cienkie paski. Nie obranego ogórka pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić również w cienkie plasterki. Dodać kukurydze, bardzo drobno pokrojonego pora i dokładnie wymieszać w salaterce.

Następnie przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki. Woda, którą dodajemy do sosu powinna być ciepła, ale nie gorąca. Polać wymieszane warzywa sosem tuż przed podaniem. Sałatkę podawać w przezroczystej misce. Przyozdobić według własnego pomysłu.

Tak przygotowana sałatka zaspokoi gusta osób lubiących bardzo pikantne dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here