Grill – jak się dobrze przygotować do rozpoczęcia sezonu barbecue?

Grill na dobre wpisał się w naszą tradycję. Grilluje się praktycznie w co drugim domu. Oficjalnie rozpoczynamy sezon barbecue z Destro - jak się przygotujemy?

0

grillJuż spotkaliśmy z najważniejszymi osobami w rodzinie, podzieliliśmy święconką i oblaliśmy dostateczną ilością wody. Wielkanoc za Nami, pełną parą więc wchodzimy w poświąteczny, wiosenny sezon grillowy. Oficjalnie zaczynamy go majówką, jednak pogoda w tym roku pozwala Nam na mniemanie, że możemy wystartować ze spotkaniami przy grillu już teraz.

Grill z prawdziwego zdarzenia

Większość zapalonych pasjonatów grilla do tej pory używa małych, stalowych lub aluminiowych grilli, które z roku na rok są w coraz gorszym stanie. Przecież jednak każdy miłośnik grillowania, posiadający kawałek działki i kilka godzin wolnego czasu powinien zainwestować w prawdziwie profesjonalny grill, najlepiej murowany. Wymurowanie grilla to dosyć proste zadanie, nie wymagające dużych nakładów finansowych. Dlaczego warto się nim zająć? Odpowiedź jest prosta. Murowany grill to nie tylko większa powierzchnia do grillowania, ale i dopasowanie do właściciela pod każdym względem i nieprzeciętna stabilność. Taki grill jest lepszy od przenośnego też dlatego, że raz postawiony służy przez długie lata.

Załóżmy jednak, że nie posiadamy działki i miejsca, w którym na stałe mógłby stać grill. Wtedy musimy zadowolić się przenośnym modelem. Zanim jednak użyjemy tego starego, sprawdźmy czy nie weszła w niego korozja, czy nie jest poprzepalany, czy na pewno jest stabilny. Dokładnie go wyszorujmy i wysuszmy przed pierwszym użyciem w nowym sezonie. Szczególnie zwróćmy uwagę na ruszt. Jeśli z jakiegokolwiek powodu grill nie nadaje się do ponownego użytku, lepiej z niego zrezygnować i kupić nowy. Na początku sezonu grillowego grille sprzedaje się praktycznie wszędzie, jest rozmaity wybór modeli, w różnych granicach cenowych, więc jest w czym wybierać.

Wyposażenie barbecue

Czy grill to jedyny element wyposażenia, o którym warto pomyśleć przed sezonem? Oczywiście, że nie! Prawdziwe barbecue to bowiem przede wszystkim spotkanie na świeżym powietrzu z dobrą kuchnią w tle. Aby jednak goście mogli skosztować jej specjałów, muszą zostać posadzeni przy stole. No właśnie. Stół i krzesła sąsiadujące z grillem często wołają o pomstę do nieba. Bywają zaskakująco brudne, porysowane, popękane, niewygodne i twarde. Dlaczego nie zadbać o nie w tym sezonie? Przede wszystkim, należy je porządnie wymyć. Popękane i niebezpieczne trzeba wyrzucić, zamienić na nowe. Zardzewiałe wypada odświeżyć i zaimpregnować. Aby poprawić komfort siedzenia, możemy też zakupić nowe poduszki na krzesła, a dla efektu estetycznego stoły przykryć ceratami lub szkłem.

Doświadczeni grillujący wiedzą, że stół i krzesła to nie wszystko. Przydają się też specjalne szczypce i widelce do grillowania oraz patyczki do robienia szaszłyków. Dmuchawa grillowa potrafi zastąpić zmęczone rozpalaniem płuca, a wózek na kółkach odciążyć nogi i kręgosłup od wieloetapowego wynoszenia zastawy i produktów spożywczych z domu. Parasol bądź namiot ogrodowy osłania przed rażącym słońcem i porywami wiatru, kosz na śmieci sprawia, że wokół grilla nie tworzy się bałagan. Co człowiek, to specyficzne potrzeby i wymagania związane z grillowaniem. Warto się im bliżej przyjrzeć.

Wiosna w pełni sił, maraton girllowy czas zacząć! Destro podpowiedziało Wam, o czym nie możecie zapomnieć zanim staniecie na starcie. Zadbajcie o grilla, stół, krzesła, akcesoria, a dopiero później o mięsa, warzywa, sałatki i przekąski. Wasz pierwszy grill w tym roku na pewno będzie niezapomniany!

Mmm… już Nam ślinka cieknie. Jak przygotowujecie się do sezonu grillowego? Zapraszamy do dyskusji z Destro!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here