Jak zrobić masę solną?

0

masa solnaMasa solna służąca do modelowania, sięga czasów Egipcjan, Greków i Rzymian, którzy przedmiotami zrobionymi z ów tego ciasta oddawali hołd swoim bóstwom. Poniżej prezentuję kilka przepisów na masę solną w zależności od rodzaju wyrabianych modeli.

  1. Masa solna do wyrobu prostych modeli: 200 g mąki, 200 g soli, 125 cm3 wody
  2. Masa solna do wyrobu małych modeli: 200 g mąki, 200 g soli, 100 g mąki ziemniaczanej, 150 cm 3 wody
  3. Elastyczna masa solna do wyrobów schnących na powietrzu: 200 g mąki, 200 g soli, 2 łyżki kleju do tapet, 125 cm3 wody
  4. Ścisła masa solna do wyrobu dużych modeli: 200 g mąki, 400 g soli, 125 cm3 wody

Szczególne uwagi:

  • jedna filiżanka mąki to około 100 g mąki
  • jedna filiżanka soli to około 200 g soli
  • część masy solnej, która nie została użyta, można przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu
  • klej do tapet dodajemy do masy solnej w trakcie zagniatania ciasta
  • zagniatanie masy solnej można ułatwić sobie przy pomocy miksera

Życzę powodzenia w modelowaniu.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz