Co szkodzi skórze?

0

co szkodzi skorzePo pierwsze są to słodycze. Dietetycy uważają, że przetworzone i słodkie produkty sprzyjają nadprodukcji odpadów węglowodanowych, nazywanych AGE (Advanced Glycosylated End Products). Odpady te odpowiedzialne są za powstawanie stanów zapalnych, przyśpieszających starzenie się skóry. Do tego słodycze wpływają negatywnie na kolagen oraz elastynę, (które są odpowiedzialne za sprężystość skóry).

Po drugie ostre przyprawy. Przy cerze naczyniowej, unikajmy ostrych przypraw tj. papryki, chili, a nawet czosnku. Unikajmy również pokarmów, które powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych i rumień (naczynia rozszerza również histamina, która zawarta jest w awokado, truskawkach, salami czy pomidorach.

Mleko. W mleku krowim występują naturalne hormony powodujące wzrost poziomu męskich hormonów a w efekcie przyczyniają się do zmian trądzikowych. Mleko dodatkowo podwyższa poziom insuliny i posiada czynniki wzrostu, które tak jak insulina wywołują trądzik.

Wino. Mimo iż jest bogate w polifenole i antyoksydanty, które pomagają skórze walczyć z wolnymi rodnikami to picie go w ilościach większych niż kieliszek dziennie ogranicza wydzielanie hormonu, który przeciwdziała odwodnieniu. Efektem jest skóra cieńsza i sucha.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz