Jak się chronić przed chorobą Alzheimera?

0

alzheimerChoroba Alzheimera to choroba ośrodkowego układu nerwowego, charakteryzująca się występowaniem otępienia, jej nazwa pochodzi od nazwiska niemieckiego lekarza Aloisa Alzheimera, który pierwszy opisał chorobę w roku 1906. Choroba atakuje najczęściej po 65 roku życia, u osób po 80 roku życia jej ryzyko wynosi ok. 40%. Przyczyny choroby nie są do końca znane, tak więc nie ma możliwości jej wyleczenia. Jednak szukając informacji na temat tej choroby znalazłam wiele doniesień i opracowań naukowców badających tę chorobę. Przede wszystkim dieta, jak zawsze od niej wszystko się zaczyna…

Badania nad chorobą Alzheimera na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku wykazują, że osoby spożywające pokarmy dobrane pod kątem zdrowia mają o 40 procent zmniejszone ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera. Stwierdzono, że produkty spożywcze bogate w kwasy wielo nienasycone Omega-3 i Omega-6 działają korzystnie na zdrowie i zmniejszają szanse wystąpienia choroby Alzheimera, natomiast spożywanie kwasów nasyconych może zwiększyć te szanse. Te „dobre” kwasy występują m.in. w takich produktach jak: ryby (np. łosoś, śledź, makrela, tuńczyk, halibut), orzechy włoskie, oliwa z oliwek, warzywa zielone, siemię lniane.

Prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera zmniejszają także czynności intelektualne takie jak rozwiązywanie krzyżówek, łamigłówek, rebusów, zagadek logicznych, gra w szafy czy niektóre gry karciane. Wysoko prawdopodobne jest także, że ruch na zdrowym powietrzu zmniejsza ryzyko choroby, spacery, jazda na rowerze, modny ostatnio Nordic-walking to świetny sposoby na zachowanie sylwetki oraz zdrowia. Umiarkowane spożycie alkoholu jest także często wspominane jaki pomocny środek w walce z tą chorobą.

Ponadto amerykańscy naukowcy  na łamach pisma „Journal of Alzheimer’s Disease” opublikowali swoje odkrycia dotyczące choroby Alzheimera. Stwierdzili oni, iż długotrwałe działanie fal elektromagnetycznych emitowanych przez telefony komórkowe może wzmacniać pamięć, a nawet hamować rozwój choroby Alzheimera. W mózgu wszystkich chorych na Alzheimera dochodzi do nieprawidłowego odkładania białka o nazwie amyloid beta, co powoduje powstawanie jego złogów w postaci tzw. blaszek starczych i uszkodzenia neuronów. Naukowcy wykazali, że poddanie starych myszy chorych na Alzheimera działaniu fal elektromagnetycznych pochodzących z telefonów komórkowych powoduje rozkład szkodliwych dla mózgu blaszek starczych, jak również chroni młodsze myszy przed powstawaniem złogów amyloidowych. Trudno powiedzieć czy naukowcy z USA mają racje, pewne jest, iż zanim dowiemy się czegoś pewnego ich odkrycie zostanie dokładnie przebadane i testowane przez zespoły innych naukowców, obecnie naukowcy testują działanie różnych częstotliwości i nasilenia fal.

Spotkałam się również ze stwierdzeniem, iż przyprawy stosowane w Indiach, zwłaszcza kurkuma i kolendra, obniżają poziom cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera.

Pragnę podkreślić, iż informacje w powyższym artykule są napisane przez dziennikarza, a nie przez lekarza, zatem nie mogą zastąpić wizyty u lekarza, mogą zawierać informacje błędne czy nie do końca sprawdzone.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz