Jak szybko schudnąć?

0

wagaW Internecie można znaleźć wiele informacji o tym jak się skutecznie odchudzać, jak się zdrowo odżywiać, jak zapobiec efektowi jo-jo itp. My (redakcja Destro) stosując kilka prostych zasad zrzuciliśmy kilka dobrych kilo bez jakiegokolwiek efektu jo-jo. Jak to zrobić? Przede wszystkich należy zadać sobie pytanie czy rzeczywiście jest nam to potrzebne. Można to sprawdzić chociażby licząc wskaźnik BMI. BMI to skrót z języka angielskiego ‚body mass index’ w wolnym tłumaczeniu: wskaźnik masy ciała. Powstaje przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach (np. 71kg/(1,76m*1,76m) = 22,9 BMI). Dla osób dorosłych wartość BMI wskazuje na:

< 15 – wygłodzenie
15,1 – 17,4 – wychudzenie
17,5 – 18,5 – niedowagę
18,5 – 24,9 – wartość prawidłową
25,0 – 29,9 – nadwagę
30,0 – 34,9 I stopień otyłości
35,0 – 39,9 II stopień otyłości
>= 40,0 III stopień otyłości (otyłość skrajna).

Jeśli po obliczeniu BMI nadal stwierdzamy, że musimy schudnąć, zapraszam do przeczytania dalszej części artykułu. Po pierwsze złota zasada: rano jemy dużo, wieczorem jemy mało. Podstawowy błąd jaki popełniają ludzie, to skromne śniadanko, a dość obfita kolacja. Spotkałam się też ze stwierdzeniem, że ostatni posiłek powinien być tuż przed zachodem słońca. Ważne jest też, aby na kolację jeść rzeczy tzw. lekkie, np. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Jest to oczywiście kwestia gustu, natomiast na pewno nie jest wskazane jedzenie białego pieczywa ani tym bardziej słodyczy przed pójściem spać. Po drugie uważamy na to co jemy, dobrze by było sprawdzić produkty, które najczęściej zjadamy w tabelach kaloryczności. Dzienne zapotrzebowanie na kalorie kształtuje się średnio w okolicach 2500 kcal, przykładowo:

Kobiety praca lekka 2100-2300 kcal
Kobiety praca umiarkowana 2400-2800 kcal
Kobiety praca ciężka 2900-3200 kcal
Należy pamiętać, ze niektóre produkty mają zadziwiająco dużo kalorii, np.
migdały – około 630 kcal w 100g
majonez – około 744 kcal w 100g
orzechy włoskie – około 685 kcal w 100g
czekolada biała – około 540 kcal w 100g
chałwa – około 530 kcal w 100g
A niektóre zadziwiająco mało, np.
sałata – około 20 kcal w 100g
melon – około 15 kcal w 100g
arbus – około 15 kcal w 100g
kawa bez cukru – około 1 kcal w 100g
mandarynki – około 43 kcal w 100g
marchewka – około 41 kcal w 100g

Ale równie ważny jak kalorie jest indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi, po dwóch godzinach od zjedzenia danego produktu, czyli im niższy indeks glikemiczny potrawy tym lepiej. Przykłady:

Cebula – 15
Cukinia – 15
Jabłka świeże, duszone, suszone – 35
Jogurt odtłuszczony – 35
Nutella – 55
Sok winogronowy bez cukru – 55
Spaghetti (ugotowane na miękko) – 55
Rogalik – 70
Ryż krótkoziarnisty – 70
Sucharki – 70
Ziemniaki gotowane – 70
Arbuz, dynia, kabaczek – 75
Bób gotowany – 80

Jednak najważniejsze jest, aby zdrowo się odżywiać, więc prosimy pamiętać – dieta powinna być urozmaicona i bogata w witaminy. Jak zapobiec stratom witamin w żywności? Chociażby wybierać żywność mrożoną, zamiast puszkowanej, warzywa i owoce gotować na parze, warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach (promienie słoneczne niszczą wit. B2).

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz