Jakie zioła można uprawiać w domu?

0

ziolaKażdy kto lubi gotować wie jaką rolę pełnią w kuchni zioła. Jednak istnieje pytanie jakie lepsze. Te suszone w paczkach czy świeże i pachnącego z własnej uprawy. Odpowiedź jest prosta. Oczywiście świeże. Są nie tylko bardziej aromatyczne, ale również zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów, nie tracą odżywczych wartości podczas procesu obróbki oraz nie są skażone żadnymi środkami chemicznymi.

Tylko, jak wyhodować takie roślinki w zaciszu własnego domu? Jest to całkiem prosta sprawa. Najlepiej zasiać na wiosnę, kiedy jest więcej słońca i nasiona mogą spokojnie dojrzewać. Nasiona możemy kupić w każdym sklepie ogrodniczym. Dodatkowo trzeba się zaopatrzyć w ziemię ogrodniczą oraz doniczki albo jedna dużą. Duża daje lepszy efekt, kiedy rośliny są dojrzałe. Następnie należy zasiać wg instrukcji. Rośliny tego typu trzeba nasłoneczniać, ale z umiarem. Szczególnie kiedy już wykiełkują trzeba bardzo ostrożnie je pielęgnować.

Dorosłe rośliny nie lubią nadmiernych ekspozycji na słońcu. Także bardzo ważne jest nawadnianie. Należy to robić codziennie, ale w niewielkich ilościach. Tak, aby nie dopuścić do więdnięcia.

Jeśli będziemy zioła trzymać w delikatnie nasłonecznionym miejscu oraz systematycznie je podlewać to będą nas one cieszyły swoim widokiem i smakiem przez bardzo długi czas. Jeśli jednak nie mamy cierpliwości przy pielęgnacji roślin, to warto je samodzielnie ususzyć. Wystarczy oberwać listki i rozłożyć na papierze w dobrze nasłonecznionym miejscu. A potem tylko cieszyć się smakiem.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz