Dlaczego warto jeść czekoladę?

0

czekoladaNiewiele słodyczy daje tyle zdrowia, co wyjątkowa w swoim rodzaju czekolada. Historia czekolady sięga czasów Majów i Azteków, którzy rozgniatali kakaowe ziarna i dodając płynny miód pszczeli wznosili uzyskanym płynem toasty podczas swoich świąt.

Z trzech rodzajów czekolady, jakimi są: czekolada gorzka, biała i mleczna, tylko pierwszy rodzaj posiada aspekt zdrowotny. Z pewnością większość z nas w ogóle jej nie uznaje za smakołyk, ale to właśnie w niej tkwi tytułowa moc. To ona posiada najwięcej wartości odżywczych, a im więcej zastosowanych w niej, przez producentów, polepszaczy smakowych, tym bardziej staje się mniej zdrowa.

Wszystkiemu dobremu sprzyja teobromina.

Teobromina to substancja, która znajduje się w ziarnie kakaowym. Jest ona również obecna w kawie i herbacie. Jej działanie polega na pobudzeniu czynności serca i rozszerzeniu naczyń krwionośnych. Dobroczynna teobromina wraz z zawartymi w czekoladzie flawonoidami świetnie obniża ciśnienie.
Nie bez powodu substancja ta jest stosowana w lekach przeciwkaszlowych i przeciwastmatycznych. Posiada bowiem działanie zwiotczające mięśnie gładkie oskrzeli. Pamiętajmy zatem o naturalnym leku na kaszel jakim jest czekolada, po jej zjedzeniu możemy w pewnym stopniu uspokoić napadowy kaszel. Jedząc czekoladę zadbamy również o swój układ pokarmowy. Dobroczynna moc czekolady to bowiem duża zawartość błonnika, bez którego nasz układ pokarmowy nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Zbawienne działanie błonnika w postaci spowolnienia rozkładu węglowodanów, rozwoju pozytywnych bakterii jelitowych, spowalnianiu absorpcji cholesterolu i likwidowaniu toksycznych substancji z organizmu, stawia czekoladę na pierwszym miejscu wśród naturalnych cudotwórców.

Albumina a czekolada

Gorzka czekolada, bo tylko o takiej tu mowa, podczas regularnego spożywania w racjonalnych ilościach, bardzo pozytywnie wpływa na wyższą wartość albuminy w surowicy krwi. Albumina to niesamowicie cenne białko, dzięki któremu transportowane są w naszym organizmie hormony, witaminy, leki i składniki krwi. Obniżona wartość albuminy będzie miała konsekwencje w postaci chorób nerek i wątroby.

Ponadto czekolada obniża ryzyko wystąpienia zakrzepicy i ryzyko obrzęków nóg u kobiet ciężarnych. Powoduje także wzrost serotoniny i endorfin wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie.

Na zdrowie i na spadek nastroju jedzmy więc czekoladę.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz